Prebieha Týždeň židovskej kultúry

TŽK-perexový  obrázokV dňoch 19. – 26. júna 2011 pripravili OZ Oxymoron, Židovská náboženská komunita a MsKS sériu programov venovanú tematike holokaustu s názvom „Týždeň židovskej kultúry“. Cieľom podujatia je, aby hriechy spáchané v minulosti proti ľudským životom a ľudskej dôstojnosti neupadli do zabudnutia, ale aby varovali ľudí aj dnes pred xenofóbiou a intoleranciou.


Týždeň židovskej kultúry sa začne pietnou slávnosťou v nedeľu 19. júna pri pomníku holokaustu, po ktorej bude nasledovať vernisáž výstavy „Tragédia slovenských Židov“ v rimavskosobotskom Dome kultúry. Organizátori nechcú trúchliť nad minulosťou, ale uvedomujúc si ju, tešiť sa dnešku a ukázať zachovalé hodnoty židovského národa. A že to myslia vážne, dokazuje aj program podujatia. Už na slávnostnom otvorení chystajú malé gastronomické prekvapenie pre hostí a k dobrej nálade má prispieť aj tradičná židovská hudba v podaní kapely Shkayach z Maďarska.

Shkayach

Stredoškolákom bude venované predpoludnie 22. júna, kedy budú môcť v kine Orbis vzhliadnuť film Nedodržaný sľub. Vo štvrtok večer o 19.00 hod. bude divákov zabávať celovečerným programom tanečná skupina Yocheved z Třebíča. Na druhý deň  tanečníci vyzvú do tanca mládež a seniorov v rámci tanečných workshopov.

Yocheved

Piatkový večer bude patriť divadelnému umeniu hercov Divadla Gárdonyiho z Egru a ich hre Návštevníci. Scenár napísal maďarský spisovateľ Péter Fábri podľa autobiografického románu Lily Weisovej-Kertészovej, rodáčky z Rimavskej Soboty. „Bude to jeden z najsilnejších momentov tejto spomienkovej slávnosti. Dnes 87 – ročná pani Weisová – Kertézová žije v Izraeli. K Rimavskej Sobote ju viaže spomienka na súdržnú rodinu,  dobrých priateľov a na bezstarostné detstvo, ktoré prerušila vojna. V románe, ktorý sa volá „Všetko pohltili plamene“, s dojímavou úprimnosťou píše o svojom živote, poznačeným nacistickým prenasledovaním. Mala vtedy dvadsať rokov.

Látogatók

Týždňové podujatie ukončí  v nedeľu 26. júna, koncert vynikajúceho klavírneho virtuóza Iva Kahánka, ktorý svojich divákov zoznámi s tvorbou Gideona Kleina a hudobných skladateľov z terezínskeho geta. Podujatie finančne podporili Úrad vlády SR a Nadácia EZRA.

Ivo Kahánek

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.