Chasidské židovské piesne

perexVšetkých milovníkov krásnej a tento krát i nevšednej hudby pozývame v utorok, 15. 12. o 18.00 hod. do divadelnej sály DK (vchod od Kauflandu) na hudobný projekt bratislavského rabína Barucha Myersa a známych slovenských interpretov Chasidské piesne. Nevšedná hudba, pred najkrajším sviatkom roka, sľubuje nevšedný zážitok. Koncert uzatvára 35. ročník Hudobnej jesene v Rimavskej Sobote.  Vstupné: 4€ / 2€ pre členov KPH. Predaj lístkov priamo na mieste.


Účinkujú: Miloš VALENT /  husle, viola; Rabín Baruch MYERS / klavír, spev; Boris LENKO / akordeón a  Jozef LUPTÁK / violončelo.

chasidské plagát

Chasidské piesne Vás chytia za srdce. Sú staré i nové, veselé i smutné, so slovami i bez slov, nabité silnými emóciami. Dôležité miesto medzi nimi majú melódie, pretože podľa chasidského učenia slová obmedzujú duchovné vyjadrovanie sa. Existujú však aj piesne s textami, ktoré pochádzajú z príbehov či žalmov. Je to hudba, ktorá stáročia vznikala v našom regióne – od Poľska, cez Slovensko, Ukrajinu až po Maďarsko a Rumunsko. Chasidské piesne sú hudobným i duchovným zážitkom, novým a fascinujúcim pohľadom na kultúru, ktorá dotvára pestrú mozaiku dejín strednej Európy. Projekt bratislavského rabína Barucha Myersa a známych slovenských interpretov zaznel už na viacerých významných podujatiach na Slovensku, ale tiež v Čechách, v Taliansku i vo Švajčiarsku.

k11_ROMSKAbalada_daniel-n_035
Baruch Myers
Narodil sa v New Jersey a vyrástol v USA. Oženil sa s Chanou Myers a v apríli 1993 presťahovali sa do Bratislavy. Dňa 20. júna 1993 bol inaugurovaný ako bratislavský rabín, prvý rabín miestnej Židovskej náboženskej obce po 15 rokoch. Baruch Myers v súčasnosti vedie Chabad House, židovskú škôlku, cheder pre školákov a letný tábor Gan Menachem. Býva so svojou ženou a 12 deťmi v Bratislave. Pôvodne vyštudoval hudbu a v poslednom čase úspešne koncertuje s Chassidic Songs Project, kde hrá so slovenskými umelcami Jozefom Luptákom (violončelo), Milošom Valentom (husle) a Borisom Lenkom (akordeón).

Miloš Valent
Ťažisko jeho súčasnej orientácie smeruje k autentickej interpretácii starej hudby najmä 17. a 18. storočia tak európskej ako domácej proveniencie. V poslednom čase sa zúčastňuje ako koncertmajster aj na projektoch hudby 19. storočia interpretovanej na dobových nástrojoch a  podieľa sa aj na naštudovaní, nahrávaní a premiérovaní diel súčasných slovenských skladateľov na dobových historických nástrojoch (Martin Burlas, Vladimír Godár, Peter Zagar). Valent patrí medzi uznávaných lektorov hry na barokových husliach a barokovej viole v medzinárodnom kontexte. Viedol majstrovské kurzy v Prahe (1998), Malmö (Švédsko, 2000), Ženeve (Švajčiarsko, 2001), Brémach (Nemecko, 2002, 2003) a v Bostone (USA, 2005).

Jozef Lupták
Venuje sa sólistickej i komornej hre. Ako sólista sa predstavil na mnohých domácich a zahraničných festivaloch. Spolupracoval so známymi dirigentmi (Jiří Bělohlávek, Jo Ann Fallette, Branislav Kostka, Tomáš Koutník, Ondrej Lenárd, Stanislav Macura, Andrew Mogrelia, Andrew Parrott, Anton Popovič, Rastislav Štúr, Bohdan Warchal), a s inštrumentalistami (Alou Andrievskou, Eduardom Brunnerom, Stephenom Clarkom, Edgarom Meyerom, Susanne Satz, Renou Sharon, Eleonórou Škutovou-Slaničkovou, Ivom Varbanovom, Mariánom Vargom a ď). Vystupoval s poprednými slovenskými telesami (napr. Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, Štátna filharmónia Košice, Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, Cappella Istropolitana) ako aj so Štátnou filharmóniou Brno, Colorado String Quartet, Stradivari Sextett Haisbreutinger a i. Je spoluzakladateľom komorného zoskupenia Opera Aperta, spolupracuje napr. so súborom Veni ensemble či s americko-írskym duom Jeff Johnson – Brian Dunning. V marci 2014 absolvoval trojtýždňové turné po Novom Zélande, kde v rámci sólových recitálov a workshopov predstavil aj diela slovenských skladateľov.

Boris Lenko (1965)
Absolvent Žilinského Konzervatória a Vysokej školy múzických umení  začal medzinárodnú kariéru úspechmi na súťažiach, najmä víťazstvom v Andrezieux-Boutheon r. 1987. V 90. rokoch sa už zaradil medzi etablovaných slovenských interpretov, s pravidelnou koncertnou a nahrávacou činnosťou. Boris Lenko predstavuje vzácny typ všestranného hudobníka so záberom od klasického repertoáru, súčasnej vážnej hudby, cez rôzne crossoverové projekty (Požoň sentimentál, Phurikane giľa, ALEA, Chassidic Songs) až po jazz (Triango). Do akordeónového repertoáru vniesol v slovenskom kontexte viaceré novátorské prvky, najmä uvádzaním diel významných osobností povojnovej americkej a európskej scény (J. Zorn, M. Kagel, M. Lindberg, G. Klucevsek, L. v Vierk, L. Berio, M. Sørensen) či premiérovaním a iniciovaním nových slovenských diel (J. Beneš, P. Zagar, M. Burlas, P. Machajdík, I. Zeljenka, I. Szeghy, M. Piaček, J. Iršai, Ľ. Burgr, L. Kupkovič…). V r. 2001 mal ako prvý akordeonista v histórii Bratislavských hudobných slávností celovečerný recitál. O rok neskôr sa predstavil na prominentnom festivale súčasnej hudby Varšavská jeseň. Boris Lenko sa venuje aj vlastnej tvorbe. Pedagogicky pôsobí ako docent na Vysokej  škole múzických umení v Bratislave. Žije v Mníchove a v Bratislave.

Chassidic-Songs-2008

Ponuka pre milovníkov vážnej hudby na záver roka 2015:
Vianočný koncert ZUŠ, rímskokatolícky kostol, 21. 12. 2015 o 18.00 hod.
LUSKÁČIK (Balet z Boľšovo teatra), Kino Orbis, 27. 12. 2015 o 15.00 hod.

Prajeme Vám šťastné, pokojné vianočné sviatky a na hudobné zážitky bohatý rok 2016.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.