Dávid Koronczi: Kde bolo, tam bolo

perexPozývame Vás do Mestskej galérie na prehliadku výstavy Dávida Koroncziho Kde bolo, tam bolo / Egyszer volt, hol nem volt. Výstava predstavuje zdanlivo detsky nevinné zahĺbenie sa do kníh, ktoré hovoria dvoma jazykmi o našej často mýtizovanej a nevyhnutne zjednodušovanej až romantizovanej spoločnej minulosti, ktorú si dokážeme jednostranne brať za príklad túžob našej súčasnosti. Kurátorom výstavy, ktorá potrvá do 4.12., je Juraj Gábor. Otvorené: po – pi, 9.00 – 17.00 hod.


Inštalácia diel cez viaceré umelecké stratégie a výtvarné médiá ako je fotografia, video, murálna inštalácia, text, predstavia autorovu i našu stále diskutabilnú pôvodnosť -,,slovenskosť”, ,,maďarskosť”. Dávid Koronczi sa najprv rozhodol spoznať svoju identitu, skrz “orálnu knižnicu príbehov”, názorov svojich rodinných príslušníkov, ako podklad pre pochopenie vnímania vlastnej pocitovej príslušnosti. Neskôr ich v tvorivom procese prípravy výstavy konfrontuje s napísanou, publikovanou históriou. Na to, aby ste mohli výstavu čítať spolu s jej zostavovateľmi, je potrebné poznať v prvom rade jazyk. Založená je totiž prevažne na výpiskoch z umelcovej dočasnej knižnice, ktorú sa v priebehu rokov pokúša stále viac a viac “nestranne” dvojjazyčne čítať. Napriek snahe objektivizovať identitu prečítanými historicko-vedeckými knihami, z nich subjektívne vyberá , vypisuje fragmenty, aby podnietil návštevníkov k autoreflexii uvažovania o zmysle genézy pôvodu, o hodnovernosti zdrojov i pisateľoch historických faktov. Koroncziho metóda “úprimného dvojstranného hľadania”, či “bádania” by mohla byť iniciačným návodom aj pre nás ostatných, ako sa pýtať na miesto vzniku našej individuálnosti či povahy.

2105_DAVID-RS_POSTER malý
Jednotlivé časti nášho ja, ale nemusia byť delené nepriechodnou hranicou, práve naopak, nekonečne sa môžu preskupovať, premiešavať, až sa stane ich pôvod nevypátrateľný a my sa vtedy môžeme otvoriť zmysluplnej aktuálnosti. To by sme, ale museli v sebe otvoriť schopnosť pozrieť sa na náš pôvod z rozprávkového nadhľadu.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.