V sobotu vystúpi Peter Lipa, BKK trio a exkluzívny hudobný hosť

lipa-perex.jpgHudobnú časť projektu HOT ART – kultúrne leto v Rimavskej Sobote uzavrie putovný hudobný festival, ktorý sa vzhľadom na nepriaznivú predpoveď počasia uskutoční v sobotu 11. septembra od 18:00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry. V rámci neho vystúpi najvýznamnejšia osobnosť slovenského jazzu Peter Lipa, exkluzívny hosť slávny taliansky gitarista Ruggero Robin, formácia Bukake a mladá talentovaná kapela Nu clear trio. Vstupné 5 €, priamo na mieste.


Jazzmana Petra Lipu – speváka, skladateľa, manažéra jazzového diania, dlhoročného dramaturga a promotéra popredného európskeho festivalu Bratislavské jazzové dni, iste netreba domácemu obecenstvu predstavovať. Vychádza z bluesu, soulu i klasiky. Je veľmi flexibilný a má výbornú štýlovú orientáciu. Jeho rozpätie siaha od klasických jazzových štandardov a dixielandu cez latinskoamerický jazz, jazzový šansón a spirituál až po funky a rock. Tento spontánne improvizačný typ hudobníka sa v súčasnosti dopracoval k „nadštýlovému” pesničkárstvu.  V Rimavskej Sobote predstaví svoju najnovšiu tvorbu z albumu  Lipa spieva Lasicu a hitovky z výberového albumu Gold. Spolu s ním vystúpi hosť projektu európska jazzová hviezda taliansky gitarista vybavený excelentnou technikou Rugger Robin.

ruggero-robin.jpg

Nie je náhoda, že sa na putovnom festivale vedľa Petra Lipu objaví formácia Bukake – BKK trio. Práve tá vznikla v roku 2004 z hudobníkov hrajúcich už desať rokov v skupine najznámejšieho slovenského jazzmana, tvoria traja hudobníci, ktorí v rámci tunajšej hudobnej scény patria medzi najvyhľadávanejších: basgitarista Martin Gašpar, klávesák Juraj Tatár a bubeník Marcel Buntaj. Každý z nich participoval na mnohých projektoch domácej populárnej a jazzovej scény (Jana Kirschner, Richard Müller, Team, IMT Smile, Orchester Gustava Bróma, Tutu, Ash Band atd.) Projektom Bukake, známom aj pod názvom BKK trio, sa trojica rozhodla vystúpiť z tieňa večných sidemanov a hrať to, čo ich nozaj baví: inštrumentálny jazz, ktorý je prístupný pre širšie publikum. Repertoár tvoria vlastné kompozície z debutového albumu Bukake jazz, ktorého súčasťou je dvanásť skladieb (plus intro), žánrovo sa pohybujúcich niekde na pomedzí fussion a elektrického jazzu.

bkk-trio.jpg

Na úvod festivalu vystúpi mladá talentovaná kapela Nu clear trio v zložení – Valér Miko / klavír, Luboš „Ezo“ Ambrozai/bicie a „Muca“ Peter Rusnák/basgitara. Kapela sa venuje vlastnej tvorbe. Ide hlavne o kompozície Valéra Mika. V tvorbe cítiť vplyvy klasickej hudby, jazzu, fusion, break beatu. Využívajú moderné zvuky a rytmy, čím sa snažia posúvať hranice štýlov a nepôsobiť tradične. Vychutnáme si najmä ich sólové pasáže a schopnosť improvizácie, na ktoré dávajú najväčší dôraz.

nu-clear-trio.jpg

Putovný hudobný festival sa uskutoční okrem Rimavskej Soboty v Banskej Bystrici, Poprade a Levoči. Projek HOT ART organizuje Mestské kultúrne stredisko s podporou Ministerstva kultúry SR.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.