Bažant Kinematograf v Rimavskej Sobote

Bažant kinematograf perexPojazdný letný filmový festival Bažant Kinematograf zavíta v sobotu 29. augusta do Rimavskej Soboty a zdrží sa u nás do utorka 1. septembra. Ide už o 13.ročník Bažant Kinematograf-u. Počas štyroch večerov od 20:30 hod. môžete postupne vidieť české a slovenské filmy z posledných rokov: Traja bratia, Zakázané uvoľnenie, 38 a Trabantom až na koniec sveta. Vstup je bezplatný.

Bažant Kinematograf, ktorý cestuje so svojimi tradičnými autobusmi po 33 slovenských mestách, sa v Rimavskej Sobote sa usadí na Hlavnom námestí , kde budete môcť pod holým nebom vzhliadnuť každý večer film z česko-slovenskej produkcie a krátke predfilmy. Program Bažant Kinematografu aj tento rok prináša príjemnú zmes zábavy i vážnych tém, v ktorej si prídu na svoje skalní i noví diváci putovného letného kina. Kočovné Kinematografy ostávajú pôvodné, ale ukážu sa na námestiach v novom šate.

tri-bratri-film-poster
29. 8. o 20.30 hod.        Traja bratia
Po štvorročnej prestávke sa do programu Bažant Kinematograf vracia aj Jan Svěrák. V tohtoročnej filmovej kolekcii je zaradený jeho najnovší rodinný film pre deti i dospelých, muzikál Traja bratia, v ktorom popri hviezdach ako Vojtěch Dyk či Tomáš Klus účinkuje aj slovenská herečka Zuzana Norisová a pod vynikajúcu hudbu sa podpísal slovenský skladateľ Michal Novinski.

zakazane-uvolnenie-film-poster

30. 8. o 20.30 hod.        Zakázané uvoľnenie
Svoje už tradičné miesto má v ponuke Bažant Kinematografu český režisér Jan Hřebejk. Tentoraz sa predstaví svojím najnovším filmom Zakázané uvoľnenie, konverzačnou a situačnou komédiou o tom, čo všetko sa môže stať, keď sa opijú unesená nevesta, ženský svedok jej ženícha a životom ostrieľaná barmanka… Film je adaptáciou divadelnej hry Petra Kolečka, jednu z hlavných postáv v ňom stvárnila slovenská herečka Zuzana Stavná a za kamerou stál Martin Žiaran.

plagat_b_palova_poza

31. 8. o 20.30 hod.        38
Slovenským zástupcom v programe je netradične dokumentárny film. Filmová pocta hokejistovi Pavlovi Demitrovi, 38, debutujúcej režisérskej dvojice Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič predstavuje Demitru nielen ako vrcholového športovca, ale predovšetkým ako človeka a silnú osobnosť, ktorá má svoje pevné miesto nielen v dejinách slovenského športu. To potvrdil aj mimoriadny úspech filmu v slovenských kinách. Od premiéry v septembri minulého roku film videlo už takmer 115 000 divákov, vďaka čomu sa zaradil na 5. miesto v rebríčku TOP 10 najnavštevovanejších slovenských filmov v ére samostatnosti Slovenska a medzi dokumentárnymi filmami mu patrí suverénne prvé miesto.

trabantom-na-koniec-sveta-film-poster

1. 9. o 20.30 hod.         Trabantom až na koniec sveta
Štvoricu filmov v programe uzatvára dobrodružné roadmovie Trabantom až na koniec sveta, ktoré divákov prenesie do Južnej Ameriky. Práve tento kontinent režisér Dan Přibáň a jeho odvážna partia precestovali na dvoch trabantoch, jednej fiatke a motocykli Jawa. Dan Přibáň momentálne trabantom brázdi Austráliu.

Celovečerné tituly tradične uvedú zaujímavé predfilmy. V tomto roku to sú krátke animované diela medzinárodne uznávaného slovenského animátora, režiséra a výtvarníka Ondreja Rudavského, ktorý striedavo pôsobí na Slovensku a v USA. Vo svojej tvorbe pracuje s rôznymi médiami (film, animácia, maľba, fotografia, video inštalácie, digital art, ilustrácie, či hudba) a získal za ňu množstvo ocenení vrátane Golden Eagle, Monitor Award i nominácie na americkú hudobnú cenu Grammy. Bažant Kinematograf uvedie päť vizuálne podmanivých diel s nadčasovými témami: videoklipy Na čiernom koni (Jana Kirschner, 2006, cena Aurel), Kiko and the Lavender Moon (Los Lobos, 1992, cena MTV Award), The Carnival Is Over (Dead Can Dance, 1994) a krátke filmy Solution(2006) a Pravidlá hry (2014, z poviedkového filmu Slovensko 2.0).

Bažant Kinematograf je súčasťou kultúrneho leta HOT ART, ktoré pre Vás organizujeme s podporou MKSR a miestnych podnikateľov.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.