Skvelým jazzom otvoríme HOT ART – kultúrne leto

hotart-perex.jpgMestské kultúrne stredisko Vás pozýva v stredu 7. júla 2010 o 19.00 hod. na Nádvorie Čierneho orla na koncert svetovej legendy Laca Decziho & Celula NewYork /USA/ v štýle latino jazz. Na prvom koncerte v rámci bohatého kultúrneho leta Hot Art 2010 vás zabaví priekopník česko-slovenského jazzu, ktorý vyše 20 rokov pôsobí v USA – trubkár Laco Deczi s kapelou v zložení: Brian Charette / klávesy, Nob Kinukawa  / basová gitara, Vaico Deczi / bicie s exkluzívnym hosťom Chrisom DePino – ústna harmonika. Vstupné: dospelí 5 € / deti 2 €. Predaj vstupeniek na mieste. O podrobnom programe Hot Artu Vás budeme včas informovať.


Laco Déczi (1938, Bernolákovo) je bezpochyby jedna z najvýraznejších osobností a studne humoru nielen bývalého československého jazzu. Muž, ktorému sa podarilo presadiť doma,ale po emigrácii aj v Spojených štátoch – na scéne, kde publikum a zákony šoubiznisu  nikomu nič neodpúšťajú.  Žije  v New Yorku, obklopený vynikajúcimi hudobníkmi,vydáva jednu platňu za druhou.

laco-deczi-celula-newyork-ll.jpg

Patrí medzi najznámejších džezových hráčov na trúbku na svete. Vyrástol v Bratislave, počas strednej školy hrával na trúbku v niekoľkých amatérskych skupinách. V roku 1958 založil vlastnú skupinu – formáciu Danubia Quintet. Po absolvovaní základnej vojenskej služby v rokoch 1960 – 1962 sa hudobník definitívne rozhodol venovať sa jazzu. Pre lepšie podmienky sa presťahoval do Prahy a príležitostne hrával v Jazzovom orchestri Československého rozhlasu v Prahe, či v divadelnom sextete divadla Rokoko. V Prahe zaznamenal úspechy so svojím džezovým kombom Celula, ktorú založil v roku 1967. Vystriedalo sa v nej množstvo českých a slovenských hudobníkov – Laco Tropp, Svatopluk Košvanec, Josef Vejvoda, Karel Růžička alebo Petr Král. Prvý albumom Laca Décziho bola Sentimentálna trúbka, ktorú vydal v roku 1970.
V osemdesiatych rokoch (1985) odišiel Laco Déczi do USA. Spoločne so synom – bubeníkom Lacom Déczim mladším tu obnovili Jazz Cellulu. V súčasnej zostave v ňom pôsobia ešte klavirista Brian Charette a basgitarista Nob Kinukawa. Hudobník sa dodnes živí hudbou a je vyhľadávaným hráčom, ktorý už účinkoval s rôznymi špičkovými džezmenmi. Hovorí zmesou slovenčiny, češtiny a angličtiny. Dvakrát za rok vyráža so svojou kapelou Celula New York na európske turné a zastaví sa aj na Slovensku.

laco-deczi-celula-newyork.jpg

Jazz Celula sa predstavila obecenstvu v rôznych kluboch a v televízii v New Yorku a v Nemecku. V decembri 1989 Déczi vystúpil v rámci pravidelných jazzových koncertov „Jazz Ministry“ v St. Peter´s Church – Jazz Vespers and Concerts v New Yorku. V roku 1992 účinkoval na jazzovom festivale v Kolíne a v Košiciach. Účinkoval tiež vo veľkom benefičnom programe „Voices of Czechoslovakia“ v New Yorku spolu s kontrabasistom Gustávom Riškom, ktorý je dlhoročným priateľom Laca Décziho a pionierom slovenského jazzu. Z vystúpení v kluboch v New Yorku treba spomenúť klub Jimmy Walker´s (1990) a Cotton Club (1992). Laco Déczi píše aj rozmernejšie diela na pomedzí vážnej hudby: Vianočný koncert pre malý symfonický orchester a spevácky zbor, Etudy pre dychové nástroje. Vaico Déczi  je najstarším z Décziho synov. Hru na bicie študoval u Dave Weckla. Nedávno sa stal víťazom Connecticut Drummer´s Competition. Pôsobí spolu so svojim otcom v Jazz Celula a v súbore s afro-karibskými vplyvmi Mikata.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.