Slnečné kultúrne leto HOT ART 2015

HOTART logo.perexV piatok 19. 6. o 19.00 hod. zahájime kultúrne leto HOT ART 2015 na nádvorí Čierny orol už tradične medzinárodnou jazzovou formáciou. Do Rimavskej Soboty pricestuje Marianne Solivan Quartet zoskupený okolo výnimočnej newyorskej vokalistky a skladateľky Marianne Solivan, v zložení Marek Novotný / piano, Miloš Klápště / basgitara, kontrabas, Tomáš Hobzek / bicie. Zaručene budeme v úžase počúvať. Vstupné: 6€ v predpredaji / 8€ na mieste. Predpredaj v MsKS a TIC.


Marianne Solivan zvláda všetko: od veľkých jazzových festivalových pódií a spievaní s big bandami, cez hranie v tradičných newyorských jazzových kluboch so svojou kapelou, až po intímne recitály v luxusných manhattanských reštauráciách, kde je doprevádzaná iba pianistom. Bez ohľadu na miesto a obsadenie, sú milovníci jazzovej hudby vždy uchvátení a fascinovaní jej spevom a štýlom.

Miro Jaroš - malý
Počas letných mesiacov v rámci kultúrneho leta HOT ART ponúkneme originálne nové hudobné a divadelné produkcie pre všetky vekové kategórie. Pre najmenších sme pripravili celodenné podujatie plné súťaží, hier a atrakcií pre deti  WESTERNOVÝ DEŇ, obľúbený hudobný projekt Mira Jaroša: Pesničky pre (ne)poslušné deti, interaktívnu pesničkovú šou Straši ZOO predstavia škriatkovia Lolo a Piškót. V auguste v Rimavskej Sobote privítame hudobno-divadelný projekt Hevi Dubi Komiks Band, ktorý nesie názov podľa mien svojich tvorcov spisovateľa Daniela Heviera a hudobného skladateľa Rastislava Dubovského. V Mestskej galérii sa ako každoročne uskutočnia štyri originálne tvorivé dielne Letná detská univerzita, v rámci ktorých sa budú vaše deti vzdelávať v študijnom odbore cukrár, záhradník, architekt i alchymista.

Lolo a Piškót malý
Milovníkov divadla zaručene poteší medzinárodný československý projekt Túlavého divadla a Divadla Do houslí Jeden za všetkých. Nová pouličná komédia na motívy románu Traja mušketieri vzišla z pera vynikajúceho režiséra Jakuba Nvotu. Na nádvorí Čierneho orla privítame známeho slovenského spisovateľa, textára, dramaturga, scenáristu, moderátora a cestovateľa Borisa Filana so zábavným programom Pálenica: s podtitulom Vzájomnosť je dôležitejšia ako úspech. Pricestuje so svojim cestovateľským i rozprávačským partnerom, synom Oliverom. V 90 minútovom programe porozprávajú naživo to, čo ste v Pálenici počuli, ale aj to, čo sa v rozhlase povedať nedalo. Počas leta budete mať možnosť vidieť aj nové predstavenie z pera  uznávaného režiséra Karola Vosátka Kam chodí Oscar Wilde na večeru.   V komédii účinkujú: M. Čobejová, D. Mackovičová, L. Dóza a Š. Martinovič.

Jeden za všetkých_malý

Z hudobnej oblasti ponúkneme vynikajúce projekty, populárnu hudbu 20.storočia, známe filmové a muzikálové melódie v originálnych aranžmánoch Salónneho orchestra Afrodíté, koncert kapely populárneho herca Mila Kráľa a herečky Barbory Švidraňovej Milo Kráľ Band a pásmo slovenskej národnej hudby a umeleckého slova pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľ. Štúra Vzlietli orli vysoko, v rámci ktorého účinkuje mužské spevácke okteto Danubius Octet singers s  hovoreným slovom v podaní Juraja Sarvaša.

plagat MKB malý

Mladých ľudí určite oslovia skvelé podujatia s viacerými účinkujúcimi: ONE DAY FEST 2015, v rámci ktorého na plážovom kúpalisku vystúpia kapely The Paranoid, Before the zero day, Brainscan, From our hands, John Wolfhooker, Slice of Bread a Wastage. Druhým podujatím je  u mladých ľudí obľúbený TRANSISTOR , kde sa o vynikajúcu zábavu postarajú B-Complex & MC Aktiff, Haha Crew, Dalyb, Sandy and Ples, Ka Ya a Ruka.

V septembri opäť ponúkneme i zaujímavý  projekt open air kina Bažant kinematograf 2015, v rámci ktorého tento rok uvidíte na Hlavnom námestí tri filmy Traja bratia, Zakázané uvoľnenie, Trabantom až na koniec sveta.  V Rimavskej Sobote sa uskutoční  aj verejná rozhlasová nahrávka kultúrneho  programu Rádia Regina Banská Bystrica RTVS „Rádio Regina u vás“ a v Kine Orbis ponúkneme po prvýkrát záznam zo svetoznámej opery CARMEN z Metropolitnej opery v New Yorku v hlavnej úlohe s Elinou Garanča ako Carmen a Donom José v podaní Roberta Alagna.

Sprievodným podujatím bude aj známe medzinárodné stretnutie výtvarníkov, literatúry, divadla, fotografie, hudby a tanca LETAVY 2015, jubilejný 30. ročník, na ktorom bude počas druhého augustového týždňa v rekreačnej oblasti Kokava – Línia, tvoriť  približne 350 účastníkov. Súčasťou sú aj výstavy v Mestskej galérii, ktorá sa prioritne zameriava na prezentáciu mladého umenia: Slavomír Durkaj: Tiene v raji, prvá autorská výstava Anny Krivanskej / maľba a projekt mladého fotografa Dávida Koroncziho: Teším sa, že hovorím aj po maďarsky / Örülök hogy szlovákul is beszélek. V Galérii Ganevia v Dome kultúry bude vystavovať Rimavskosoboťanka  Elena Pásztorová  Obrazy maľované ihlou. HOT ART uzavrieme 33. ročníkom Gemersko-malohontského jarmoku.

Projekt HOT ART – umenie v uliciach mesta pre Vás pripravuje Mestské kultúrne stredisko s finančnou podporou MK SR a miestnych podnikateľov.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.