Vianočný koncert pompézne uzavrie Hudobnú jeseň

vk-perex.jpgV utorok, 22. decembra 2009, 19.00 hod. Vás pozývame do Rímskokatolíckeho kostola v Rimavskej Sobote na Vianočný koncert, ktorý bude slávnostným ukončením 28. ročníka cyklu koncertov vážnej hudby Hudobná jeseň. V takmer dvojhodinovom programe odznejú v podaní bratislavského Dámskeho komorného orchestra, Mládežníckeho speváckeho zboru ECHO, Amadeus chor Bratislava a sólistu Petra Šaraya (husle) skladby Haydna, Manfrediniho, Vivaldiho, Bacha. Program uzavrú medzinárodné vianočné piesne a slovenské koledy – Mozartove skladby Dobrý pastier sa narodil, Vstávajte, pastieri, Poďme bratia ku Betlému a Tichá noc Franza Xavera Grubera.


Dámsky komorný orchester vznikol roku 1969 z iniciatívy jeho umeleckej vedúcej a dirigentky Eleny Šarayovej-Kováčovej. Trinásť hráčok na sláčikových nástrojoch a čembalistka sú zároveň členkami bratislavských orchestrov, prípadne pôsobia pedagogicky. Koncertnou majsterkou telesa je Anna Polakovičová. V kmeňovom repertoári telesa dominujú diela tvorcov baroka a klasicizmu, ale nechýbajú ani kompozície skladateľov 20. storočia. Okrem účinkovania na domácich pódiách má Dámsky komorný orchester na svojom umeleckom konte aj vystúpenia v Španielsku, Rakúsku, Grécku, Taliansku, na Kanárskych ostrovoch, v Japonsku, Maďarsku a Srbsku.
Mládežnícky zbor ECHO založil v roku 1987 zo starších členov Bratislavského detského zboru jeho umelecký vedúci a dirigent Ondrej Šaray. Pôsobí pri Mestskom kultúrnom stredisku v Bratislave a jeho členmi sú študenti stredných a vysokých škôl. Repertoár telesa obsahuje diela všetkých štýlových období od renesančných majstrov až po súčasnosť. Osobitnú časť repertoáru predstavujú diela slovenských skladateľov, z ktorých viaceré boli venované práve tomuto zboru. ECHO pravidelne účinkuje na domácich i zahraničných pódiách (dosiaľ sa predstavil v dvanástich európskych krajinách) a často hosťuje v nahrávacích štúdiách. Spolupracoval na viacerých projektoch so Slovenskou filharmóniou, Slovenským komorným orchestrom Bohdana Warchala, Capellou Istropolitanou, so súborom starej hudby Musica aeterna a Dámskym komorným orchestrom.
AMADEUS CHOR BRATISLAVA vznikol v roku 1992 zásluhou dirigenta Ondreja Šaraya. Pozostáva z bývalých členov Bratislavského detského zboru a z členov Mládežníckeho zboru ECHO. Teleso absolvovalo množstvo koncertov na Slovensku i v mnohých európskych kultúrnych centrách (Viedeň, Paríž, Štrasburg, Brusel, Stuttgart, Zürich a i.). Ťažiskom repertoáru zboru sú diela W. A. Mozarta doplnené skladbami iných majstrov svetovej zborovej tvorby, ako aj medzinárodnými vianočnými piesňami a slovenskými koledami.
Peter Šaray študoval na Konzervatóriu v Bratislave (1986-1991) a na Vysokej škole múzických umení v husľovej triede Jozefa Kopelmana (1992-1997). Majstrovské interpretačné kurzy absolvoval u Dénesa Kovácsa, Eduarda Grača a Ivana Štrausa. Sólisticky vystúpil so Slovenskou filharmóniou (s dirigentom Ondrejom Lenárdom, Rastislavom Štúrom a Ondrejom Šarayom), Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu pod taktovkou Ľudovíta Rajtera, so Slovenským komorným orchestrom (Bohdan Warchal, Jack Martin Händler), Štátnym komorným orchestrom Žilina (Ondrej Šaray), Orchestrom Vysokej hudobnej školy v Grazi (Adolf Hennig), Dámskym komorným orchestrom (Elena Šarayová-Kováčová) a Pražskou komornou filharmóniou pod vedením Tomáša Koutníka. Ako sólista i komorný hráč sa predstavil vo viacerých európskych krajinách, ale aj v USA, Kanade, Japonsku, Číne a Mexiku. Orchestrálnu prax získal za husľovým pultom medzinárodných telies Gustav Mahler Jugendorchester (1989-1991), Youth Orchestra of United Europe (1991), Aix-En Provence Festival Orchester (1995), Luzern Festival Orchester (1992-95), Komorný orchester mesta Bratislavy Cappella Istropolitana (od roku 2002), Wiener Mozart Orchester, Mozartcollegium Wien a Wiener Kammerorchester.. V súčasnosti svoje interpretačné umenie zdokonaľuje formou doktorandského štúdia na VŠMU pod pedagogickým dohľadom Jozefa Kopelmana.

vianocny-koncert-do-cl.jpg

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.