Mládež spieva 2014

MS perexMesto Rimavská Sobota budúci týždeň hosťuje po tretí krát 45. ročník Mládež spieva.V dňoch 16. – 18. 5. 2014 bude súťažiť 9 stredoškolských speváckych zborov vybraných z krajských prehliadok v celkovom počte približne 280 mládežníkov. Súčasťou slávnostného otvorenia prehliadky bude koncert Miešaného zboru Konzervatória zo Žiliny, ktorý sa uskutoční v piatok 16. mája o 19.00 hod. v Rímskokatolíckom kostole.

pozvánka

Na súťažnom koncerte v sobotu 17. mája 2014 od 9:30 h v divadelnej sále Domu kultúry vystúpia:
Komorný miešaný mládežnícky zbor Musica Camerata pri Gymnáziu sv. Františka Assiského v Levoči
Dievčenský SZ pri Gymnáziu a ZŠ S. Máraiho v Košiciach
SZ Primula pri ZUŠ Ferenca Liszta v Štúrove
Dievčenský SZ Cambiar La Mùsica z Pohronskej Polhory
Spevácky zbor pri ZUŠ v Senici
Komorný SZ Free Harmony pri ZUŠ v Poprade
Dievčenský SZ Gaudeamus z Prešova
Dievčenský SZ IUVENTUS PAEDAGOGICA pri SPgŠ v Levoči
Študentský dievčenský zbor TEMPO z Košíc.

program

Odborná porota bude pracovať v zložení: prof. MgA. Blanka Juhaňáková, ArtD. (predsedníčka), držiteľka ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2011 v kategórii hudba za mimoriadne dirigentské a zbormajsterské umelecké výkony na medzinárodných hudobných scénach v roku 2011, Mgr. Eva Zacharová, doc. Mgr. art. Štefan Sedlický, PaedDr. Alfonz Poliak, PhD., a Mgr. Jiří Slovík. Porota zaradí súťažiace zbory do výkonnostných pásiem podľa tzv. neerpeltského systému a navrhne udelenie cien spoluorganizátorov. Vzdelávaciu časť podujatia bude tvoriť workshop pre spevácke zbory a rozborový a hodnotiaci seminár pre dirigentov, na ktorom bude odborná porota verejne hodnotiť výkony súťažiach zborov.

Program prehliadky obohatí promenádny koncert na Hlavnom námestí (17. mája 2014 o 16:30 h), ktorý bude zároveň pozvánkou na večerný galakoncert zborov. Galakoncert bude spojený s vyhlásením výsledkov súťaže a odovzdávaním ocenení súťažiacim zborom, ako aj jubilujúcim zborovým telesám a dirigentom (17. mája 2014 o 19:00 h).
Organizátori podujatia veria, že úspešný priebeh súťaže a prehliadky Mládež spieva 2014 bude významným motivačným činiteľom pre spievajúcu mládež. Mládežnícky zborový spev je totiž dôležitým a nevyhnutným medzičlánkom medzi speváckymi zbormi detí a dospelých.

Jediná celoštátna postupová súťaž a prehliadka mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva, ktorá sa koná vždy v párnych kalendárnych rokoch, sa po tretí krát uskutoční v Rimavskej Sobote. Predchádzajúcich sedem ročníkov sa celoštátne kolo konalo v Turčianskych Tepliciach a v roku 2008 v Bratislave. 45. ročník Mládež spieva, ktorý z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo a odborne garantuje Národné osvetové centrum, organizačne zabezpečuje Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.