Prvá autorská výstava rimavskosoboťanky Margaréty Tholtovej

pocityperex.jpgPozývame Vás na slávnostné otvorenie prvej autorskej výstavy rimavskosoboťanky Margaréty Tholtovej pod názvom Pocity. Vernisáž sa uskutoční v stredu 1. apríla o 17:00 hod. v Galérii Ganevia v Dome kultúry. Kurátorom výstavy Margaréty Tholtovej bude známy rimavskosobotský maliar Gabriel Viktor Kurilla, u ktorého autorka začínala ako žiačka vtedajšej ľudovej školy umenia. Organizátorom výstavy je Mestské kultúrne stredisko a potrvá do 21. apríla 2009. Otvorené: po. – pia. 8:00 – 16:00 hod. Galéria Ganevia Dom kultúry. Vstup zdarma!

Podľa slov kurátora, sa Margaréta vo svojej tvorbe zameriava výlučne na olejomaľbu, kde okrem klasického podkladu – plátna, využíva aj iné materiály. V autorkinej tvorbe prevládajú rôzne odtiene teplých farieb, najmä červenej. Diela vychádzajú z prírodných motívov (Slnko a slnečnice, Orchidea), objaví sa aj stvárnenie historickej udalosti (Veľký tresk), alebo snaha o výtvarné zachytenie ľudských pocitov (Vlky, Etna, Fénix – Vnútorná explózia), z čoho vyplýva aj samotný názov výstavy Pocity. „Jej tvorba je úprimným zachytením vnímania sveta človekom, ktorý vyjadruje svoje pocity prostredníctvom výtvarného umenia.“ uzavrel kurátor výstavy Gabriel V. Kurilla.

margareta-pocity.jpg

Margaréta Tholtová, rod. Nádzražiová, sa narodila 21. marca 1967 v Rimavskej Sobote. Výtvarný odbor vo vtedajšej ĽŠU navštevovala v rokoch 1974 – 1982. Už vtedy sa prejavovala ako veľmi nadaná žiačka, ktorá získala viaceré medzinárodné ocenenia. Z nich najcennejšie je bronzová medaila za maľbu a Certificate of Merit na Shankar´s international children´s Competition v indickom Dillí. Vo výtvarnej tvorbe pokračovala aj v ďalšom období, väčšinou v anonymite a súkromí a svoje diela neprezentovala. Výnimkou bola v roku 1994 účasť na Výtvarnej Dubnici, kde bol ocenený jej obraz „Oči“. Teraz sa po dlhšej dobe na naliehanie okolia odhodlala predstaviť svoju tvorbu verejnosti.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.