Klavírny recitál Mateja Arendárika

Arendárik.perexPozývame Vás v utorok, 21. 5. 2013 o 19.00 hod. do divadelnej sály DK na klavírny recitál jedného z najvýraznejších talentov mladej generácie slovenských klaviristov Mateja Arendárika. V programe odznejú skladby Beethovena, Brahmsa, Zeljenku, Szymanowskeho a Nováka. Vstupné 1,50€ / pre členov KPH 0,80€. Hudobnú jar Con Spirito finančne podporilo MK SR.

PROGRAM:
L. van Beethoven: Sonáta č.31, op.110
J. Brahms: 6 Klavírnych kusov op.118
I. Zeljenka: Toccata
K. Szymanowski: 4 etudy op.4
V. Novák: Spomienky

Matej Arendárik
jeden z najvýraznejších talentov mladej generácie slovenských klaviristov. Hrať začal na ZUŠ- Banská Bystrica pod vedením Evy Beňovej-Tatárovej, v štúdiu pokračoval na Konzervatóriu v Žiline v triede Dariny Švárnej a AMU v Prahe, v triede Mariána Lapšanského. Je absolútnym víťazom Súťaže študentov slovenských konzervatórií a laureátom medzinárodných súťaží – Pražské Jaro, European Union Piano Competition, Medzinárodní soutěž Leoše Janáčka, Medzinárodná súťaž J.N.Hummela, Concorso Internazionale Pianistico „Giuliano Pecar“ Gorizia, Concorso intenazionale di esecuzione pianistica v talianskej Agropoli.
Svoje interpretačné umenie zdokonaľoval ako aktívny účastník medzinárodných  kurzov –  International Holland Musiic Sessions (Piotr Voskresensky, Piotr Paleczny, Boris Berman, Karl Heinz Kammerling, Jan Vijn). Medzinárodné interpretačné kurzy v Prahe (Robert Roux,  Eugen Pridonoff, Boaz Sharon, Maria Gambarian)
Mezinárodné interpretačné kurzy v Reichenau.

Plagát Arendárik malý

Ako sólista debutoval v roku 1998 Chopinovym koncertom e mol v sále Reduta Slovenskej filharmónie. Odvtedy vystúpil v mnohých prestížnych sálach(Concertgebough Amsterdam, Stadthalle Bayreuth, Diligentia Haag Forbidden City Concert Hall Peking, Southbank Centre London, Palacio de Congresos  Zaragoza, Rudolfinum a Smetanova sieň Praha, Besední dům Brno) a na významných hudobných festivaloch (Beethovenfest Saint Ettiene, Pražské Jaro, New Masters on Tour Holandsko, World of Jewish Music London, Stredoeurópsky festival koncertného umenia Žilina, Afyon Classical Music Festival Turecko, Svatováclavský hudební festival).
Spolupracuje s poprednými slovenskými a českými orchestrami ako Slovenská filharmónia, Štátna filharmónia Košice, Štátny komorný orchester Žilina, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu,  Symfonický orchester Českého rozhlasu, Plzeňská filharmonie, Státní filhharmonie Brno, Janáčkova filharmonie Ostrava ,Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, pod vedením dirigentov ako Andres Orozco Estrada, Jose Ferreira Lobo, László Kovács, Leoš Svárovský, Petr Vronský, Oliver Dohnányi, Rastislav Štúr, Theodore Kuchar, Mario Košík, Petr Altrichter. Ako komorný hráč spolupracoval s mnohými interpretmi a s Talichovym kvartetom, Suchoňovym quintetom. Vytvoril nahrávky pre Slovenský a Český rozhlas, spolupracuje so Slovenskou a Českou televíziou. Jeho profilové CD (Zeljenka, Suchoň, Janáček, Brahms, Liszt) vydalo vydavateľstvo Diskant.

Ďalší koncert FÓRUM MLADÝCH TALENTOV plánujeme na utorok, 18. 6. 2013 19.00 hod. v Mestskej galérii. Svoje interpretačné umenie predstaví flautistka Janka Stehlíková, víťazka súťaže Flautiáda 2011 v Bratislave a gitarista Karol Samuelčík, víťaz  Festivalu Ivana Ballu 2009 v Dolnom Kubíne, absolútny víťaz Súťaže študentov slovenských konzervatórií (2009), laureát Guitartalentu 2010 v Brne, laureát Medzinárodnej gitarovej súťaže J.K. Mertza 2012 v Bratislave.
 

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.