Divertimento musicale 2013

divertimento perexV dňoch 10. – 11. mája 2013 sa v rimavskosobotskom Dome kultúry po druhýkrát uskutoční 26. ročník celoštátnej súťaže a prehliadky neprofesionálnej komornej hudby Divertimento musicale 2013. Počas dvoch dní sa predstaví 14 súťažiacich kolektívov z celého Slovenska, z toho 7 malých komorných telies a 7 komorných orchestrov.

 

Verejne – nesúťažne sa budú prezentovať v piatok 10. 5. o 18.30 hod. na slávnostnom koncerte v Rímskokatolíckom kostole sv. Jána Krstiteľa v Rimavskej Sobote. Prehliadka vyvrcholí odovzdávaním ocenení a diplomov v sobotu, 11. mája o 15.30 hod. v Divadelnej sále Domu kultúry.
Poslaním vrcholnej celoštátnej prehliadky Divertimento musicale 2013 je podchytiť talentovaných inštrumentalistov, pôsobiacich v rôznych komorných súboroch a orchestroch, podporiť a ďalej rozvíjať ich umeleckú a koncertnú činnosť v oblasti vážnej hudby a konfrontovať výsledky ich práce. Jednotlivé súťažiace súbory – malé komorné telesá a komorné orchestre všetkých vekových kategórií – sa počas súťažného koncertu predstavia so svojím 15 až 20 minútovým umeleckým programom.„ Takmer dve stovky hudobníkov pricestujú do Rimavskej Soboty zo všetkých kútov Slovenska – od Bratislavy až po Sobrance, aby nám predviedli diela vážnej hudby, prezentovali svoje interpretačné schopnosti, lásku k umeniu a  a dôstojne reprezentovali svoju školu, mesto, či región.“ povedala  Mgr. Markéta Ježíková, odborná pracovníčka Národného osvetového centra Bratislava.

slávnostný koncert kostol

V piatok 10. 5. od 14.00 h. sa v divadelnej sále DK počas prvého súťažného koncertu v kategórii malé komorné telesá (od tria po noneto) predstavia:                             
– Husľové kvarteto ZUŠ P. M. Bohúňa Dolný Kubín
– Akordeónové trio MARTINS ZUŠ Bojnice
– Komorný súbor zobcových fláut FLAUTO DOLCE ZUŠ Sobrance
– Kvarteto ZUŠ Galanta
– Klarinetové trio Konzervatórium J.L. Bellu Banská Bystrica
– Akordeónový súbor MICHAELLE ZUŠ Nové Zámky
– SAXY THINGS ZUŠ Ľ. Rajtera Bratislava

V sobotu 10. 5. o 11.00 h sa uskutoční druhý súťažný koncert, v ktorom budú účinkovať komorné orchestre. Počas neho vystúpia:
– Komorný orchester ZUŠ J. Cikkera Banská Bystrica
– Sláčikový orchester ZUŠ P. M. Bohúňa Dolný Kubín
– Školský orchester ZUŠ Giraltovce
– Akordeónový súbor ZUŠ Lipany
– Orchester Collegia Cantorum Nitra
– Komorný orchester mesta Trenčín
– Komorný orchester TECHNIK STU Bratislava

Po oboch súťažných koncertoch nasleduje odborný seminár  vedúcich jednotlivých kolektívov s členmi odbornej poroty, ktorými budú v Rimavskej Sobote významný slovenský dirigent a pedagóg Doc. Mgr. art. Pavol Tužinský, predseda; riaditeľ Konzervatória v Košiciach Mgr. art. Bartolomej Buráš, hudobník Mgr. art. Ján Pipta a zvukový majster Jaroslav Stráňavský, tajomníčkou bude Mgr. Markéta Ježíková z NOC Bratislava. 
Vyhlasovateľom a odborným garantom 26. ročníka celoštátnej súťaže komornej hudby – Divertimento musicale 2013 je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR. Organizačným garantom a realizátorom celoštátneho kola je Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.