Historický veľkofilm Bathory

Bathory - plagátZačiatkom septembra kino Orbis pre Vás pripravilo historický veľkofilm Juraja Jakubiska Bathory.
Od stredy, 3. septembra až do nedele 7. septembra príďte vzhliadnuť najdrahší filmový projekt v strednej Európe, ktorý prináša krvavú legendu Čachtickej Panej. Tá sa podľa povesti kúpala v krvi panien a na svojich panstvách roky vraždila a mučila svojich poddaných. Kruté skutky doviedli grófku Erzsébet Báthory (1560-1614) až do Guinessovej knihy rekordov, kde je vedená ako najväčšia vrahyňa všetkých čias. Začiatky predstavení o 17:30 a 20:00hod., vstupné 65,- Sk, film je mládeži neprístupný.

Ústrednou postavou pätnásteho celovečerného filmu Juraja Jakubiska je Erzsébet Báthory, u nás známa ako Alžbeta Báthory. Kým bola v skutočnosti? „Krvavou grófkou“, sadistickou vrahyňou, alebo obeťou temných intríg, ohovárania a bezprávia? Krutou, nemilosrdnou vladárkou, či zraniteľnou, osamelou vdovou, ktorej krutosť nepresiahla zvyklosti doby? Alebo obojím?

Bathory - foto

Pohľady historikov na životný príbeh tejto kontroverznej šľachtičnej sa rôznia. Pojatie jej osoby, čoby vraždiaceho monštra spochybňujú nové dôkazy, ukazujúce na grófku, ktorá sa vďaka svojmu bohatstvu a nezávislosti stala terčom sprisahania ľudí, bažiacich po jej majetkoch. Svedecké výpovede o jej krutostiach sú konfrontované s faktom, že vo svojom čachtickom sídle bola uväznená bez procesu a súdu.
Režiséra Juraja Jakubiska zaujal práve „nový“ pohľad. V úlohe Alžbety uvidíme britskú herečku Annu Friel, ako jej manžel František Nádasdy sa predstaví Vincent Regan, Caravaggia stvárnil Hans Matheson a štvoricu hlavných rolí uzatvára Karel Roden ako Juraj Thurzo. V ďalších úlohách uvidíme zo zahraničných hercov i Franca Nera a Tima Preecea, z domácich, česko-slovenských sa predstaví Deana Jakubisková – Horváthová , Bolek Polívka, Marek Vašut, Jiří Mádl, Lucie Vondráčková, Andrej Hryc, Monika Hilmerová a ďalší.
Začiatky predstavení o 17:30 a 20:00hod., vstupné 65,- Sk, film je mládeži neprístupný.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.