Dobšinského rozprávkový Gemer 2012

DRG.perexV dňoch 24. – 26. 10. 2012 bude v Dome kultúry prebiehať 18. ročník podujatia, ktoré uchováva tradície slovenskej ľudovej rozprávky pod príznačným názvom Dobšinského rozprávkový Gemer. Podľa riaditeľa rimavskosobotského MsKS Ľubomíra Šárika program  trojdňového podujatia pozostáva z aktivít adresovaných rôznym vekovým kategóriám.

Pre najmenšieho diváka prinesie banskobystrické Divadlo bez opony jednu z pokladnice klasických slovenských rozprávok našich starých mám a starých otcov – rozprávku o kozliatkach, ktorá je napísaná vo vtipných i poučných rýmoch.

Kozliatka

Vzdelávaciu časť podujatia bude tvoriť metodicko – praktická tvorivá dielňa pre pedagógov zameraná na tvorivú dramatiku so zreteľom na Dobšinského rozprávky. „Každý ročník je tematizovaný. Tohto roku sa venujeme téme Estetické a morálne hodnoty Dobšinského rozprávok pre dnešok.“ povedal Šárik.

Program malý

Súčasťou Dobšinského rozprávkového Gemeru bude vyhodnotenie literárnej súťaže v písaní rozprávok vo veršovanej podobe alebo v podobe prózy, pre žiakov základných a stredných škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca, Poltár a Lučenec. Dospelému divákovi je venovaná premiéra divadelnej paródie, ktorú naštudovali herci rimavskosobotského divadelného súboru Divosud s názvom Ženské a iné zákony, alebo pocta Tajovskému dnes. V programe je i tanečná dielňa pre deti a rodičov s lektorom Máriom Marcinekom a výtvarná tvorivá dielňa s témou „Rozprávka v obrazoch“.

Podujatie podporilo Ministerstvo kultúry, v piatok bude končiť čítaním najobľúbenejšej Dobšinského rozprávky známymi osobnosťami z mesta v Materských školách a prednáškou na tému „Zberateľská činnosť Reusovcov z Revúcej a P.E. Dobšinského“, ktorá je adresovaná stredoškolskej mládeži.

DRG obrázok

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.