Umenie miesta II. a Laboratórium

perexMestská galéria pozýva všetkých milovníkov výtvarného umenia na prehliadku dvoch výstav. Umenie miesta je projektom umenia vo verejnom prostredí, kde svoje diela predstavia Daniela Krajčová, Erika Szőke, Miroslav Trubač. Druhou je výstava Laboratórium v rámci projektu Škola v galérii / Galéria v škole, ktorá predstavuje návštevníkom súčasné trendy umenia v oblasti nových médií, IA ale aj participatívneho umenia a je určená pre študentov základných a stredných škôl mesta RS. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Umenie miesta II.
Daniela Krajčová, Erika Szőke, Miroslav Trubač

Umenie miesta je projektom umenia vo verejnom prostredí. Projekt nadväzuje na Sochu na námestí 2000 – 2003, ktorý MG RS zrealizovala v troch ročníkoch. Jednalo sa o úspešný projekt, ktorý mal sledovanosť a odozvu u obyvateľov a návštevníkov mesta a z toho dôvodu sa galéria rozhodla k realizácii a oživeniu projektu.

Zámerom výstavy priblížiť umenie ľuďom prechádzajúcim mestom Rimavská Sobota, žijúcim v meste, a to formou náhodného a priameho stretnutia s dielami vo verejnom priestore. Zároveň je výstava vo vnútri galérie tematicky prepojená s verejným prostredím mesta, a to participatívnymi a experimentálnymi projektami, ktoré sa zaoberajú verejným, ale aj sociálnym priestorom mesta.

UMENIE MIESTA plagát malý

Laboratórium
Dominik Franko, Martina Jarinová, Dávid Kuriško, Ľuboš Oravec

Projekt Škola v galérii / Galéria v škole, predstavuje návštevníkom súčasné trendy umenia v oblasti nových médií, IA ale aj participatívneho umenia a je určený pre študentstvo základných a stredných škôl v meste Rimavská Sobota.

Prezentuje diela súčasného umenia a venuje sa presahom do iných médií v oblasti sochy a objektu, 3D objektu, fotografie, videoinštalácie a intermédií.

Súčasťou projektu Laboratórium sú početné prezentačné aktivity a tvorivé dielne určené pre školskú mládež so vzdelávacím rozmerom v oblasti súčasného vizuálneho umenia.

kurátorka výstav: Gabriela Garlatyová
grafický dizajn: Martina Masaryková
koordinátorka výstav: Kristína Rimavcová Fratričová

trvanie výstav: do 31. augusta 2024
otvorené: pondelok – zatvorené, utorok: 9.00 – 13.00, streda – piatok: 9.00 – 17.00 hod.,
Hlavné námestie 5, Rimavská Sobota

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.