Český film Václav

vaclav-3.jpg

V sobotu a nedeľu, 29., 30. marca o 20:00 hod. v Kine ORBIS

Réžia: Jiři Vejdělek, Scenár: Marek Epstein, Hudba: Jan P. Muchow, Hrajú: Ivan Trojan, Emília Vášáryová, Jan Budař, Soňa Norisová, Jiří Lábus, Petra Špalková, Martin Pechlát, Zuzana Kronerová, Vladimír Javorský a ďalší
ČR 2007, 117 min., MP od 12 r., http://www.filmvaclav.cz/cze/trailer.html

Pomôže len prezident
Ivan Trojan hrá štyridsaťročného, mierne retardovaného muža, ktorý žije s matkou na vidieku v ošarpanom dome, pracuje ako pomocný robotník na družstve a každodenne nechtiac spôsobuje všetkým okolo veľa problémov. Dostane sa do konfliktu s bratom Františkom a roztržka sa skončí tragicky. Obvinenému Václavovi môže pomôcť len prezidentská milosť, lenže na tú treba získať podpisy dedinčanov, ktorí majú Václava plné zuby. Kritika vyzdvihuje realistický obraz súčasného vidieka aj skvelé herecké výkony.

Text distribútora:
Václav Vingl (Ivan Trojan) je dedinský outsider, ktorý vo svojich 40 rokoch žije s matkou (Emília Vášáryová) pod jednou strechou. Hoci je Václav označovaný za miestneho šaša, hlupáka a problematického nezvládateľného chlapca, my v ňom (spolu s matkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s dušou chlapca a hlavou plnou milých šibalstiev. Celá dedina ho vníma len ako problém. Dokonca i brat František (Jan Budař), ktorý s Václavom celý život súperí o lásku matky a otca. Tieto dva svety na seba neustále narážajú, a tak sa Václav dostáva z jedného problému do druhého. Dráma vrcholí súbojom bratov o lásku Františkovej milenky Lídy (Martina Delišová), ktorý končí trestným činom. Václav je uväznený. Matkina ochrana je preč. Stáva sa terčom útoku spoluväzňov a stále viac si pripúšťa traumatické spomienky na otca. Pomaly umiera. Matka sa rozhodne požiadať prezidenta o milosť. Tá je však podmienená petíciou spoluobčanov. Odpustí Václavovi celá dedina, keď mu nedokáže odpustiť ani vlastný brat?

vaclav-1.jpg

vaclav-6.jpg

vaclav-2.jpg

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.