Začína cyklus koncertov vážnej hudby Hudobná jar

hudobna-jar.jpgMestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote a Kruh priateľov vážnej hudby zaháji prvým koncertom XXVIII. ročník Hudobnej jari v Rimavskej Sobote. Štvorručná hra na klavíri v podaní mladých interpretovov vážnej hudby Pavly REIFFERSOVEJ a Stanislava SLAVÍČKA rozozvučí divadelnú sálu v stredu, 5. marca 2008 o 19.00 hod. Vo vyše hodinovom programe odznejú skladby Johana Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Antonína Dvořáka a Igora Stravinského. Všetky skladby sú v špeciálnej úprave pre štvorručný klavír.


Pavla REIFFERSOVÁ študovala klavírnu hru na Konzervatóriu v Košiciach pod pedagogickým dohľadom Anny Ličkovej a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v triede Stanislava Zamborského, u ktorého sa v súčasnosti naďalej zdokonaľuje formou doktorandského štúdia. Svoj talent rozvíjala aj na medzinárodných interpretačných kurzoch.

Stanislav SLAVÍČEK
po absolvovaní žilinského Konzervatória v klavírnej triede Dariny Švárnej sa stal poslucháčom JAMU v Brne, najskôr u Jiřího Skovajsu, v súčasnosti ho pedagogicky vedie Josefa Hloušková. Svoje vzdelanie si rozšíril študijným pobytom na University of North Texas v USA v triede Stevena Harlosa.

K najbližším umeleckým plánom Pavly Reiffersovej a Stanislava Slavíčka patrí ich spoločná účasť na 18. ročníku Medzinárodnej klavírnej súťaže v Ríme (v odbore klavírnych duí) v apríli tohto roku a na 4. medzinárodnej súťaži pre klavírne duá v poľskom Bialystoku v novembri 2008.

hudobna-jar.jpg

Napísali o nich
„…V prípade Pavly Reiffersovej jde o velice perspektívní, vysoce muzikální slovenskou pianistku s vzácně vyrovnanými složkami intelektuální a emocionální a s komplexním pianistickým vybavením, které ji umožňuje interpretovat na vysoké úrovni i nejnáročnější díla světové klavírní literatury. Oplýva navíc darem pódiové sugestívnosti, dovede přesvědčit nejen publikum, ale i odborné poroty – v době brněnské stáže zvítězila v Soutěži Bohuslava Martinů v Praze a provedla velmi zdařilý recitál s náročným programem.“ (Jiří Skovajsa, JAMU Brno)
„…Myslím si, že Stanislav Slavíček je veľký talent. Všetko hrá s hlbokou muzikalitou a bezchybnou technikou. Získal osobitnú cenu za najlepšiu interpretáciu Janáčkovho diela – išlo o nádherné, poetické predvedenie niektorých častí cyklu Po zarostlém chodníčku…“ (Erik T. Tawaststjerna)

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.