Celoštátna prehliadka Mládež spieva 2012

Mládež spieva.perexMesto Rimavská Sobota tento týždeň hosťuje po druhý krát 43. ročník Mládež spieva 2012.  V dňoch 25. – 27. 5. 2012 bude súťažiť viac ako 200 mládežníkov zo 7 stredoškolských speváckych zborov z celého Slovenska. Súčasťou slávnostného otvorenia prehliadky bude koncert vynikajúceho vokálneho zoskupenia OTTO VOCE z Banskej Bystrice, ktoré sa uskutoční v piatok 25. 5. o 18.30 hod. v Rímskokatolíckom kostole.


Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Rimavská Sobota JUDr. Jozefa Šimka. 43. ročník je venovaný pocte jubilujúcim hudobným skladateľom Ivanovi Hrušovskému, Ladislavovi Burlasovi a Milanovi Novákovi. Táto okolnosť sa premietla vo výbere skladieb spomínaných autorov do súťažného programu, ktorý bude prebiehať v sobotu 26. 5. 2012 od 9.30 v divadelnej sále Domu kultúry. Počas neho vystúpia:
 Spevácky zbor DÚHA pri ZUŠ J. Rosinského v Nitre
 Dievčenský SZ IUVENTUS PAEDAGOGICA pri SPgŠ v Levoči
 Spevácky zbor Hlohovčatá pri ZUŠ v Hlohovci
 Spevácky zbor pri ZUŠ v Senici
 Komorný mládežnícky zbor Musica Camerata pri Gymnáziu Sv. F. Assiského v Levoči
 Spevácky zbor Primula pri ZUŠ F. Liszta v Štúrove
 Spevácky zbor Brilliant z Košíc
Odborná porota v zložení: doc. MgA. Blanka Juhaňáková, ArtD., mim. prof. (predsedníčka), držiteľka ocenenia Krištálové krídlo za rok 2011 v kategórii hudba za mimoriadne dirigentské a zbormajsterské umelecké výkony na medzinárodných hudobných scénach v roku 2011, Mgr. Eva Zacharová a doc. Mgr. art. Štefan Sedlický, zaradí súťažiace zbory do výkonnostných pásiem podľa tzv. neerpeltského systému a navrhne udelenie cien spoluusporiadateľov.

Vzdelávaciu časť prehliadky bude tvoriť workshop pre spevácke zbory a rozborový a hodnotiaci seminár, na ktorom bude odborná porota verejne hodnotiť výkony súťažiach zborov.
Program prehliadky obohatí promenádny koncert na Hlavnom námestí (26. 5. 2012 o 16.30), ktorý bude zároveň pozvánkou na večerný galakoncert zborov. Galakoncert bude spojený s vyhlásením výsledkov súťaže a odovzdávaním ocenení súťažiacim zborom, ale aj jubilujúcim zborovým telesám a dirigentom (26. 5. 2012 o 17.30 hod.).

Jediná celoštátna postupová súťaž a prehliadka mládežníckych speváckych zborov Mládež spieva, ktorá sa koná vždy v párnych kalendárnych rokoch, sa po druhýkrát uskutoční v Rimavskej Sobote. Predošlých sedem ročníkov sa konalo v Turčianskych Tepliciach a v roku 2008 v Bratislave. 43. ročník Mládež spieva 2012, ktorý z poverenia Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhlásilo Národné osvetové centrum, organizačne pripravilo Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote.

pozvánka

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.