Hudobná jar pokračuje vystúpením Dua Charis

duo Charis.perexV utorok 22. mája 2012 o 19.00 hod. sa na  javisku divadelnej sály DK v Rimavskej Sobote  predstaví  priaznivcom vážnej hudby Duo Charis z Bratislavy, v zložení klaviristky Miriam Gašparíkovej a violončelistky Kristíny Janičkovičovej. Vstupné: 1,50 € / 0,80 €  pre členov KPH. Koncert, ktorý je súčasťou 32. ročníka Hudobnej jari, organizujeme s finančnou podporou MK SR.


Charis je meno starogréckej bohyne pôvabu, a podľa členov dua  sa preto objavilo toto meno v  názve ich komorného zoskupenia, lebo ich snahou  je prezentovať všetky atribúty krásy, obsiahnuté v hudobných dielach od obdobia klasicizmu až po súčasnosť. V utorok nám dve mladé umelkyne zahrajú diela Ludwiga van Beethovena (7 variácií na tému z opery Čarovná flauta), Gabriela Fauréa (Romance, Sicilienne, Sérénade, Elégie), Róberta Gašparíka (Večerné nálady modrého pohára), Alexandra Glazunova (Španielska Serenáda) a Gaspara Cassadóa (Requiebros).

Duo Charis

Kristína Janičkovičová
narodila sa v roku 1983 v Bratislave. V rokoch 2002-2004 učila na ZUŠ v Prahe. Od 2011 je pedagógom violončela na ZUŠ L. Árvaya v Žiline. Je hosťujúca hráčka v komornom orchestri Cappella Istropolitana  a Jugendphilharmonie Wien, a vedúca hráčka violončelovej skupiny Filharmonického orchestra nadácie Animato. Má bohaté skúsenosti s komornou hrou (duo, klavírne kvarteto, sláčikové trio, zoskupenia 8-12 violončelistov v spolupráci s Jozefom Luptákom, Jozefom Podhoranským, Eugenom Prochácom, Jánom Slávikom). Účinkovala na festivaloch: Bratislavský hudobný festival Mélos-Étos, festival POHODA v Trenčíne, Hudobné leto v Trenčianskych Tepliciach, Medzinárodný festival v Štrasburgu, Francúzsko.

Miriam Gašparíková
Narodila sa v roku 1976 v Nitre. Študovala na VŠMU v Bratislave v triede profesora M.Starostu. Od 2000 do 2005 sa venovala koncertnej činnosti (Slovensko, Česká republika, Švajčiarsko, Nemecko, Rakúsko, Lotyšsko, Maďarsko). Pedagogicky pôsobila aj v Londýne. V súčasnosti učí na ZUŠ v Šamoríne.

Ďalší koncert Hudobnej jari bude 19. júna 2012, kedy na domácom pódiu pivítame Rimavskosoboťanku Gabiku Ujpálovú, študentku absolventského ročníka na VŠMU v Bratislave.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.