Klavírny recitál mladého umelca Kamila Mihalova

kamil mihalov.perexV utorok, 27. septembra 2011, 19.00 hod., Vás pozývame do divadelnej sály Domu kultúry (vchod E od tržnice) na klavírny recitál mladého umelca Kamila Mihalova venovaný 200. výročiu narodenia  Ferenca Liszta. Vstupné: 1,50 € / 0,80 €  pre členov KPH. 31. ročník Hudobnej jesene Con spirito v Rimavskej Sobote organizuje Mestské kultúrne stredisko a Kruh priateľov hudby s finančnou podporou MK SR.

Kamil  MIHALOV žije a pracuje v Žiline, kde pôsobí na Katedre hudby Fakulty humanitných vied Žilinskej univerzity. Známe sú jeho aktivity v spolupráci s nezávislým kultúrnym uzlom Stanica Žilina – Záriečie.
Pochádza z Prešova, kde v rokoch 1986-1992  navštevoval Základnú umeleckú školu. Od roku 1992 bol žiakom Márie Draveckej na Konzervatóriu v Košiciach, po maturite v roku 1996 ho prijali na VŠMU v Bratislave do klavírnej triedy Idy Černeckej. Po absolutóriu v roku 2001 pokračoval v ďalšom vzdelávaní formou interného doktorandského štúdia v oblasti hudobnej interpretácie na Katedre  klávesových nástrojov. V školskom roku 2003/04 absolvoval zahraničný študijný pobyt na univerzite v nórskom Stavangeri. Popritom sa zúčastnil na majstrovských kurzoch na Slovensku, v Nemecku, Holandsku, Poľsku, Taliansku. Na podujatiach úspešne účinkoval aj koncertne a najmä vďaka umeleckej spolupráci s Paulom Guldom sa uviedol na koncertných projektoch v nemeckom Bonne a vo Viedni.
Kamil Mihalov je nositeľom niekoľkých súťažných ocenení. V roku 1966 si vybojoval absolútne víťazstvo na Súťaži študentov slovenských konzervatórií, roku 1998 sa stal laureátom a držiteľom 3. ceny na medzinárodnej klavírnej súťaži Piano Bratislava, o rok neskôr vyhral súťaž o štipendium firmy Yamaha. 

kamil_mihalov

Okrem radu sólových a komorných koncertov doma i v zahraničí odohral viacero klavírnych recitálov v rámci slovenských profesionálnych hudobných festivalov v  Prešove, Košiciach, Bardejovských kúpeľoch, Rimavskej Sobote, Trenčíne a Bratislave. Na základe konkurzu v roku 1999 účinkoval v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave, kde pri príležitosti 50. výročia založenia VŠMU pod taktovkou M. Košíka predviedol sólový part Koncertu c mol pre klavír a orchester L. van Beethovena. V roku 2004 sa s rovnakým dielom pod taktovkou O. S. Johnsena predstavil aj v nórskom meste Sandnes.
Okrem  koncertnej   činnosti   sa    venuje   tvorbe  a   účinkovaniu   v pohybovo-divadelných projektoch (S. Sandroni – Suspicious Love, v súčasnosti intenzívnejšie spolupracuje najmä s  tanečníkom a choreografom J. Viňarským). S choreografkou E. Klimáčkovou vytvoril jedno z medzinárodne najúspešnejších predstavení slovenského súčasného tanca „Lovers“, ktoré videli diváci vo Veľkej Británii, Francúzsku, Rakúsku a v Českej republike. V neposlednom rade sa venuje aj teoretickej reflexii problematiky hudobnej interpretácie, ktorej zatiaľ najdôležitejší výstup predstavuje jeho dizertačná práca s názvom „Komplexnosť umenia hudobnej interpretácie“ a prednášky o povahe a charakteristike interpretačného procesu.
Ďalší klavírny recitál Eleonóry a Mikuláša Škutových je naplánovaný  v utorok, 25. 10. 2011.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.