Prebieha 26. ročník umeleckého plenéru LETAVY

letavy.perexOd 7. do 14. augusta 2011 prebieha na Kokave – Línii 26. ročník  Letného tábora výtvarníkov, literatúry, fotografie a divadla LETAVY. Zišlo sa viac ako 250 účastníkov zo Slovenska, Čiech, Rakúska, Francúzska, Poľska i účastník z USA. Ponúkame spolu 14 tvorivých dielní, vedených uznávanými odborníkmi. Nočná vernisáž výtvarných dielní sa usktutoční v piatok 12. 8. 2011 o 20,30 hod., výsledky hudobnej, tanečnej a divadelných dielní budú prezentované v sobotu 13. 8. od 16:00 hod.

Tento otvorený umelecký plenér s dlhoročnou tradíciou umožňuje záujemcom o umenie bez rozdielu veku, vzdelania alebo profesie, vzdelávať sa v danom odbore umenia, konfrontovať svoje skúsenosti, výstupy a poznatky, vymieňať si postupy a názory medzi rôznymi skupinami účastníkov nielen zo Slovenska, ale z takmer všetkých krajín Európy. Vysokú umeleckú úroveň Letáv  zaručuje lektorský tím osvedčených výtvarníkov, tanečníkov, divadelníkov a pedagógov. Výstupom 7-dňovej tvorby pre každého účastníka je vytvorenie si vlastného diela, ktoré bude verejne prezentované na slávnostnej vernisáži priamo na Kokave i v Rimavskej Sobote. 

pzvánka letavy malá

Vo výtvarnej sekcii popri klasických dielňach kresby, maľby, keramiky, grafiky, textilnej tvorby a digitálnej fotografie, ktoré sa každoročne tešia veľkému počtu záujemcov, je opäť v ponuke i dielňa umeleckého kováčstva, ktorá je čím ďalej, tým populárnejšia. Novinkou je dielňa Experimentálny šperk a malý objekt, ktorú vedie mladá košická výtvarníčka Eva Tkáčiková. Osvedčenou a jednou z najnavštevovanejších dielní je hudobno – textárska,  ktorej výsledkom bude spoločný koncert frekventantov s krstom tu vzniknutého CD. Dielňa je už po tretí rok pod vedením niekdajšieho účastníka Letáv Petra Šranka a hudobníka a pedagóga Juraja Haška.
Okrem tradične veľmi obľúbenej dielne hereckej tvorby, po prvýkrát organizátori prinášajú dielňu autorského a experimentálního divadla s podtitulom „Štyri svadby a jeden pohreb“. Vedie ju lektor, divadelný režisér a galerista Jozef Krasula. Do ponuky plenéru tradične patrí obľúbená digitálna fotografia, tanečná tvorba, pantomíma a literárna dielňa.
Už tradične sú súčasťou Letáv večerné hudobné seansy, happeningy, autorské čítania účastníkov dielní, improliga – divadelné improvizácie i premietanie študentských filmov. Každý večer je zaujímavý program, divadelné a hudobné vystúpenia, napr. kapela Slniečko, čiže Punto a rybacé hlavy z Piešťan, ale aj Fiktívny ventil z Púchova, rimavskosobotský M.E.L.L. a záverečné prezentácie dielní. Hostiteľské rekreačné stredisko Penzión Ipeľ poskytne účastníkom vo voľnom čase možnosť osvieženia v bazénoch, jazdy na koni a nespočetné množstvo potuliek prekrásnou prírodou.
Dvadsiaty šiesty ročník umeleckého tábora LETAVY organizujú Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota a Občianske združenie Oxymoron v spolupráci so Základnou umeleckou školou. Podporili: Ministerstvo kultúry SR, BBSK, Slovenské elektrárne a.s., člen  skupiny Enel, Bezpečnostná služba Patrol and Guard, Spoločnosť RSNET, Lekáreň Média a iní. Hlavný mediálny partner: regionálne internetové noviny www.rimava.sk, Mediálni partneri: TV LocAll, GTV.

Komentáre

Komentáre sú uzavreté.